0879 011 154
0879 988 888
 

Импрегниране и дълготрайна защита на дървесината с Bochemit


Величествената природа ни е дарила с един нeвероятно ценен дар, който още от зората на човечеството присъства неизменно в човешкия живот – естествената дървесина.

Тя е най-старият строителен материал, доказал незаменимите си свойства – красота, здравина, лесна обработка,  великолепен топло- и звукоизолатор, материал, който създава уют и топлина в дома и чрез присъствието му в интериора.

Единственият недостатък на естествената дървесина е, че се нуждае от грижи и защита, за да се удължи живота й и запази естетическия й вид. В исторически план приложението й бива ограничено от точно поради тези  недостатъци – податлива е на дървоядни насекоми, гниене и огън.


От незапомнени далечни времена хората са се стремяли да защитят дървесината. Наблюденията им подсказали, че гниенето е свързано с влага и човекът търсел начини да предотврати проникването на вода в дървото.


В далечно време хората използвали продукти от животни: волска кръв, свинска мас, говежда лой, гъша мас, пчелен восък.
Опитвали също и с растителни продукти: растителни масла, дървесна смола, отвари от растения и др. Дори и досега се използва ленен безир. Едва през18 век хората започнали да ползват бои, лакове и лазурни лакове, в началото на база разредители, а впоследствие – акрилатни и на водна основа. В недалечната история дървото се обработва и със стари готварски или двигателни масла.

Едва през последните десетилетия, прогресът на науката и технологиите доведе до разработката и въвеждането на методи за обработка на дървения материал, които отстраняват напълно несъвършенствата му.

Защо всъщност трябва да се импрегнира дървения материал? 


Дървесината е естествен материал, които може да бъде използван както в интериора, така и в екстериора. Необработеният дървен материал с течение на времето е подложен на увреждане, обикновено нанесено от дърворазрушаващи насекоми.  Други врагове на дървесината са дърворазрушаващите гъбички и плесени.  Те се появят предимно, когато дървеният материал е изложен на влага. Най-застрашени са тези материали, които са вградени в екстериора или са в пряк контакт със земята или с вода. Ако  се третират тези материали със средства за профилактична защита, те ще се запазят здрави в продължение на дълъг период от време и значително ще се увеличи времето за употребата им.


Достатъчна защита ли предлагат за дървените материали използваните бои и лакове? 


Обичайните боядисващи средства  не защитават дървото срещу  нападение от повечето видове дърворазрушаващи насекоми.  В резултат на температурните промени, дървото  се свива или раздува, при което могат да се образуват пукнатини в крайния боядисан  слой. Като резултат от това, дървото е изложено на голям риск на нападение от биотични вредители.


Какъв е животът на импрегнираните дървени материали? 


Продължителността на живот на третираните дървени материали зависи от метода за импрегниране, както и от условията, на които третираният материал е  изложен. Подходящата обработка  удължава живота на дървените материали  с няколко десетилетия.
 
От края на 20 век дървесината вече се защитава с модерни продукти Bochemit
които спират дървоядните насекоми, плесените и гъбите, дори и в случаите на повишена влажност. 


Предимства:


• Тези продукти са токсични за микроорганизмите, гъбите и насекомите
• Осуетяването на развитието на гъби води до невъзможност от поява на гнилостни процеси в дървения материал
• Убиват дървоядните насекоми, независимо от стадия на развитието им  (буби, ларви или бръмбари)
• Дървото се консервира и не се променя във времето
• Бохемит е напълно подходяща основа за всички бои и лакове


Продуктовата гама Bochemit е разработена по такъв начин, че да отговаря на специфичните нужди на всички клиенти в зависимост от областта и мащаба на използване, както и в съответстващ размер на опаковката. Въз основа на дългогодишния опит, продуктите са квалифицирани в зависимост от мястото на използване на дървесината (интериор, екстериор), както и начина на действие срещу вредители (превантивен, ликвидиране).

Related products

23.90лв Ex Tax: 23.90лв
БОХЕМИТ ЕСТЕТИК БОР 1Л

Импрегнант на маслена основас дълготрайно оцветяванеВисококачествен, иновативен, маслено-алкиден импрегнант за обработка, защита, оцветяване и краен финиш на дървени повърхности и изделия в екстериор и интериор.Използва се за обработка на всякакви дървени изделия и повърхности. Иновативната формула на продукта му позволява да проникне дълбоко и добре да се свърже със структурата на третираната дървесина, попивайки в нея.✓ Благодарение на добавените масла предпазва дървесината от влиянието на атмосферните условия и възпрепятства проникването на водата в обработените дървени детайли.✓ Продуктът попива в дълбочина и се свързва здраво със структурата на дървесината, за разлика от традиционните лакове и бои, които със своите по-големи молекули образуват повърхностен филм, без да попиват в дървесината, което е основна причина да се напукват и белят. ✓ Покритието не се люспи или бели с течение на времето и много лесно се освежава и поддържа през годините, без предварителна механична или химична подготовка, като шкурене или обработка с продукти за сваляне на боя или лак. ✓ Освежаването става само на една ръка, след почистване на повърхността от прах. ✓ Фладерът – шарките на дървото остават видими. Mатовият естествен цвят без гланциране придава модерен, мек и естествен вид на обработените детайли.ПОДГОТОВКА НА ОСНОВАТА:Повърхностите трябва да са здрави и почистени от стари покрития, които биха възпрепятствали проникването и свързването на препарата със структурата на дървото. Препоръчително е дървото да е шлайфано и да се отстранят едрите власинки, ако третираните детайли са груба строителна дървесина, с цел да се намали разходна норма. По възможност смолистите петна е добре да се почистят с подходящ препарат.НАЧИН НА УПОТРЕБА:1) Шлайфайте и почистете от прах повърхността2) Разклатете кутията 10- 15 пъти енергично преди отваряне3) Разбърквайте постоянно по време на нанасянето4) Нанесете една ръка от продукта5) Оставете да изсъхне 8 – 12 часа в зависимост от околнататемпература6) Фино прешлайфане със шкурка номера над 180 – 200 по желание7) Нанесете втората ръка и оставете да изсъхне 12- 24 часа8) За достигане на пълна здравина и изсъхване са необходими3-4 дни при сухо и слънчево времеРАЗХОДНА НОРМА:* Разходната норма може да варира ако основата не е здрава и добре подготвена.* При импрегниране на стара и нешлайфана дървесина разходната норма варира в широки граници в зависимост от състоянието и попиващата способност на дървесината.* Препоръчва се употребата на Bochemit Estetik в система с Bochemit OPTI F като основа. Bochemit OPTI F предпазва дървесината от гниене, дървояди, гъби, плесени, a Bochemit Estetik защитава от външните атмосферни условия и придава финален, завършен вид на детайлите.БЕЗОПАСНОСТ: ПРЕПОРЪЧВА СЕ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ОЧИЛА,РЪКАВИЦИ И ЗАЩИТНИ СРЕДСТВА ЗА РЪЦЕТЕ И КОЖАТА.ПРИ КОНТАКТ С КОЖАТА И ОЧИТЕ ИЗПЛАКНЕТЕ ОБИЛНО С ВОДА...

+ Добави в количката
23.90лв Ex Tax: 23.90лв
БОХЕМИТ ЕСТЕТИК КЕСТЕН 1Л

Импрегнант на маслена основас дълготрайно оцветяванеВисококачествен, иновативен, маслено-алкиден импрегнант за обработка, защита, оцветяване и краен финиш на дървени повърхности и изделия в екстериор и интериор.Използва се за обработка на всякакви дървени изделия и повърхности. Иновативната формула на продукта му позволява да проникне дълбоко и добре да се свърже със структурата на третираната дървесина, попивайки в нея.✓ Благодарение на добавените масла предпазва дървесината от влиянието на атмосферните условия и възпрепятства проникването на водата в обработените дървени детайли.✓ Продуктът попива в дълбочина и се свързва здраво със структурата на дървесината, за разлика от традиционните лакове и бои, които със своите по-големи молекули образуват повърхностен филм, без да попиват в дървесината, което е основна причина да се напукват и белят. ✓ Покритието не се люспи или бели с течение на времето и много лесно се освежава и поддържа през годините, без предварителна механична или химична подготовка, като шкурене или обработка с продукти за сваляне на боя или лак. ✓ Освежаването става само на една ръка, след почистване на повърхността от прах. ✓ Фладерът – шарките на дървото остават видими. Mатовият естествен цвят без гланциране придава модерен, мек и естествен вид на обработените детайли.ПОДГОТОВКА НА ОСНОВАТА:Повърхностите трябва да са здрави и почистени от стари покрития, които биха възпрепятствали проникването и свързването на препарата със структурата на дървото. Препоръчително е дървото да е шлайфано и да се отстранят едрите власинки, ако третираните детайли са груба строителна дървесина, с цел да се намали разходна норма. По възможност смолистите петна е добре да се почистят с подходящ препарат.НАЧИН НА УПОТРЕБА:1) Шлайфайте и почистете от прах повърхността2) Разклатете кутията 10- 15 пъти енергично преди отваряне3) Разбърквайте постоянно по време на нанасянето4) Нанесете една ръка от продукта5) Оставете да изсъхне 8 – 12 часа в зависимост от околнататемпература6) Фино прешлайфане със шкурка номера над 180 – 200 по желание7) Нанесете втората ръка и оставете да изсъхне 12- 24 часа8) За достигане на пълна здравина и изсъхване са необходими3-4 дни при сухо и слънчево времеРАЗХОДНА НОРМА:* Разходната норма може да варира ако основата не е здрава и добре подготвена.* При импрегниране на стара и нешлайфана дървесина разходната норма варира в широки граници в зависимост от състоянието и попиващата способност на дървесината.* Препоръчва се употребата на Bochemit Estetik в система с Bochemit OPTI F като основа. Bochemit OPTI F предпазва дървесината от гниене, дървояди, гъби, плесени, a Bochemit Estetik защитава от външните атмосферни условия и придава финален, завършен вид на детайлите.БЕЗОПАСНОСТ: ПРЕПОРЪЧВА СЕ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ОЧИЛА,РЪКАВИЦИ И ЗАЩИТНИ СРЕДСТВА ЗА РЪЦЕТЕ И КОЖАТА.ПРИ КОНТАКТ С КОЖАТА И ОЧИТЕ ИЗПЛАКНЕТЕ ОБИЛНО С ВОДА...

+ Добави в количката
23.90лв Ex Tax: 23.90лв
БОХЕМИТ ЕСТЕТИК МАХАГОН 1Л

Импрегнант на маслена основас дълготрайно оцветяванеВисококачествен, иновативен, маслено-алкиден импрегнант за обработка, защита, оцветяване и краен финиш на дървени повърхности и изделия в екстериор и интериор.Използва се за обработка на всякакви дървени изделия и повърхности. Иновативната формула на продукта му позволява да проникне дълбоко и добре да се свърже със структурата на третираната дървесина, попивайки в нея.✓ Благодарение на добавените масла предпазва дървесината от влиянието на атмосферните условия и възпрепятства проникването на водата в обработените дървени детайли.✓ Продуктът попива в дълбочина и се свързва здраво със структурата на дървесината, за разлика от традиционните лакове и бои, които със своите по-големи молекули образуват повърхностен филм, без да попиват в дървесината, което е основна причина да се напукват и белят. ✓ Покритието не се люспи или бели с течение на времето и много лесно се освежава и поддържа през годините, без предварителна механична или химична подготовка, като шкурене или обработка с продукти за сваляне на боя или лак. ✓ Освежаването става само на една ръка, след почистване на повърхността от прах. ✓ Фладерът – шарките на дървото остават видими. Mатовият естествен цвят без гланциране придава модерен, мек и естествен вид на обработените детайли.ПОДГОТОВКА НА ОСНОВАТА:Повърхностите трябва да са здрави и почистени от стари покрития, които биха възпрепятствали проникването и свързването на препарата със структурата на дървото. Препоръчително е дървото да е шлайфано и да се отстранят едрите власинки, ако третираните детайли са груба строителна дървесина, с цел да се намали разходна норма. По възможност смолистите петна е добре да се почистят с подходящ препарат.НАЧИН НА УПОТРЕБА:1) Шлайфайте и почистете от прах повърхността2) Разклатете кутията 10- 15 пъти енергично преди отваряне3) Разбърквайте постоянно по време на нанасянето4) Нанесете една ръка от продукта5) Оставете да изсъхне 8 – 12 часа в зависимост от околнататемпература6) Фино прешлайфане със шкурка номера над 180 – 200 по желание7) Нанесете втората ръка и оставете да изсъхне 12- 24 часа8) За достигане на пълна здравина и изсъхване са необходими3-4 дни при сухо и слънчево времеРАЗХОДНА НОРМА:* Разходната норма може да варира ако основата не е здрава и добре подготвена.* При импрегниране на стара и нешлайфана дървесина разходната норма варира в широки граници в зависимост от състоянието и попиващата способност на дървесината.* Препоръчва се употребата на Bochemit Estetik в система с Bochemit OPTI F като основа. Bochemit OPTI F предпазва дървесината от гниене, дървояди, гъби, плесени, a Bochemit Estetik защитава от външните атмосферни условия и придава финален, завършен вид на детайлите.БЕЗОПАСНОСТ: ПРЕПОРЪЧВА СЕ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ОЧИЛА,РЪКАВИЦИ И ЗАЩИТНИ СРЕДСТВА ЗА РЪЦЕТЕ И КОЖАТА.ПРИ КОНТАКТ С КОЖАТА И ОЧИТЕ ИЗПЛАКНЕТЕ ОБИЛНО С ВОДА...

+ Добави в количката
23.90лв Ex Tax: 23.90лв
БОХЕМИТ ЕСТЕТИК ОРЕХ 1Л

Импрегнант на маслена основас дълготрайно оцветяванеВисококачествен, иновативен, маслено-алкиден импрегнант за обработка, защита, оцветяване и краен финиш на дървени повърхности и изделия в екстериор и интериор.Използва се за обработка на всякакви дървени изделия и повърхности. Иновативната формула на продукта му позволява да проникне дълбоко и добре да се свърже със структурата на третираната дървесина, попивайки в нея.✓ Благодарение на добавените масла предпазва дървесината от влиянието на атмосферните условия и възпрепятства проникването на водата в обработените дървени детайли.✓ Продуктът попива в дълбочина и се свързва здраво със структурата на дървесината, за разлика от традиционните лакове и бои, които със своите по-големи молекули образуват повърхностен филм, без да попиват в дървесината, което е основна причина да се напукват и белят. ✓ Покритието не се люспи или бели с течение на времето и много лесно се освежава и поддържа през годините, без предварителна механична или химична подготовка, като шкурене или обработка с продукти за сваляне на боя или лак. ✓ Освежаването става само на една ръка, след почистване на повърхността от прах. ✓ Фладерът – шарките на дървото остават видими. Mатовият естествен цвят без гланциране придава модерен, мек и естествен вид на обработените детайли.ПОДГОТОВКА НА ОСНОВАТА:Повърхностите трябва да са здрави и почистени от стари покрития, които биха възпрепятствали проникването и свързването на препарата със структурата на дървото. Препоръчително е дървото да е шлайфано и да се отстранят едрите власинки, ако третираните детайли са груба строителна дървесина, с цел да се намали разходна норма. По възможност смолистите петна е добре да се почистят с подходящ препарат.НАЧИН НА УПОТРЕБА:1) Шлайфайте и почистете от прах повърхността2) Разклатете кутията 10- 15 пъти енергично преди отваряне3) Разбърквайте постоянно по време на нанасянето4) Нанесете една ръка от продукта5) Оставете да изсъхне 8 – 12 часа в зависимост от околнататемпература6) Фино прешлайфане със шкурка номера над 180 – 200 по желание7) Нанесете втората ръка и оставете да изсъхне 12- 24 часа8) За достигане на пълна здравина и изсъхване са необходими3-4 дни при сухо и слънчево времеРАЗХОДНА НОРМА:* Разходната норма може да варира ако основата не е здрава и добре подготвена.* При импрегниране на стара и нешлайфана дървесина разходната норма варира в широки граници в зависимост от състоянието и попиващата способност на дървесината.* Препоръчва се употребата на Bochemit Estetik в система с Bochemit OPTI F като основа. Bochemit OPTI F предпазва дървесината от гниене, дървояди, гъби, плесени, a Bochemit Estetik защитава от външните атмосферни условия и придава финален, завършен вид на детайлите.БЕЗОПАСНОСТ: ПРЕПОРЪЧВА СЕ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ОЧИЛА,РЪКАВИЦИ И ЗАЩИТНИ СРЕДСТВА ЗА РЪЦЕТЕ И КОЖАТА.ПРИ КОНТАКТ С КОЖАТА И ОЧИТЕ ИЗПЛАКНЕТЕ ОБИЛНО С ВОДА...

+ Добави в количката
23.90лв Ex Tax: 23.90лв
БОХЕМИТ ЕСТЕТИК ПАЛИСАНДЪР 1Л

Импрегнант на маслена основас дълготрайно оцветяванеВисококачествен, иновативен, маслено-алкиден импрегнант за обработка, защита, оцветяване и краен финиш на дървени повърхности и изделия в екстериор и интериор.Използва се за обработка на всякакви дървени изделия и повърхности. Иновативната формула на продукта му позволява да проникне дълбоко и добре да се свърже със структурата на третираната дървесина, попивайки в нея.✓ Благодарение на добавените масла предпазва дървесината от влиянието на атмосферните условия и възпрепятства проникването на водата в обработените дървени детайли.✓ Продуктът попива в дълбочина и се свързва здраво със структурата на дървесината, за разлика от традиционните лакове и бои, които със своите по-големи молекули образуват повърхностен филм, без да попиват в дървесината, което е основна причина да се напукват и белят. ✓ Покритието не се люспи или бели с течение на времето и много лесно се освежава и поддържа през годините, без предварителна механична или химична подготовка, като шкурене или обработка с продукти за сваляне на боя или лак. ✓ Освежаването става само на една ръка, след почистване на повърхността от прах. ✓ Фладерът – шарките на дървото остават видими. Mатовият естествен цвят без гланциране придава модерен, мек и естествен вид на обработените детайли.ПОДГОТОВКА НА ОСНОВАТА:Повърхностите трябва да са здрави и почистени от стари покрития, които биха възпрепятствали проникването и свързването на препарата със структурата на дървото. Препоръчително е дървото да е шлайфано и да се отстранят едрите власинки, ако третираните детайли са груба строителна дървесина, с цел да се намали разходна норма. По възможност смолистите петна е добре да се почистят с подходящ препарат.НАЧИН НА УПОТРЕБА:1) Шлайфайте и почистете от прах повърхността2) Разклатете кутията 10- 15 пъти енергично преди отваряне3) Разбърквайте постоянно по време на нанасянето4) Нанесете една ръка от продукта5) Оставете да изсъхне 8 – 12 часа в зависимост от околнататемпература6) Фино прешлайфане със шкурка номера над 180 – 200 по желание7) Нанесете втората ръка и оставете да изсъхне 12- 24 часа8) За достигане на пълна здравина и изсъхване са необходими3-4 дни при сухо и слънчево времеРАЗХОДНА НОРМА:* Разходната норма може да варира ако основата не е здрава и добре подготвена.* При импрегниране на стара и нешлайфана дървесина разходната норма варира в широки граници в зависимост от състоянието и попиващата способност на дървесината.* Препоръчва се употребата на Bochemit Estetik в система с Bochemit OPTI F като основа. Bochemit OPTI F предпазва дървесината от гниене, дървояди, гъби, плесени, a Bochemit Estetik защитава от външните атмосферни условия и придава финален, завършен вид на детайлите.БЕЗОПАСНОСТ: ПРЕПОРЪЧВА СЕ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ОЧИЛА,РЪКАВИЦИ И ЗАЩИТНИ СРЕДСТВА ЗА РЪЦЕТЕ И КОЖАТА.ПРИ КОНТАКТ С КОЖАТА И ОЧИТЕ ИЗПЛАКНЕТЕ ОБИЛНО С ВОДА...

+ Добави в количката
112.90лв Ex Tax: 112.90лв
БОХЕМИТ ЕСТЕТИК ПАЛИСАНДЪР 5Л

Импрегнант на маслена основас дълготрайно оцветяванеВисококачествен, иновативен, маслено-алкиден импрегнант за обработка, защита, оцветяване и краен финиш на дървени повърхности и изделия в екстериор и интериор.Използва се за обработка на всякакви дървени изделия и повърхности. Иновативната формула на продукта му позволява да проникне дълбоко и добре да се свърже със структурата на третираната дървесина, попивайки в нея.✓ Благодарение на добавените масла предпазва дървесината от влиянието на атмосферните условия и възпрепятства проникването на водата в обработените дървени детайли.✓ Продуктът попива в дълбочина и се свързва здраво със структурата на дървесината, за разлика от традиционните лакове и бои, които със своите по-големи молекули образуват повърхностен филм, без да попиват в дървесината, което е основна причина да се напукват и белят. ✓ Покритието не се люспи или бели с течение на времето и много лесно се освежава и поддържа през годините, без предварителна механична или химична подготовка, като шкурене или обработка с продукти за сваляне на боя или лак. ✓ Освежаването става само на една ръка, след почистване на повърхността от прах. ✓ Фладерът – шарките на дървото остават видими. Mатовият естествен цвят без гланциране придава модерен, мек и естествен вид на обработените детайли.ПОДГОТОВКА НА ОСНОВАТА:Повърхностите трябва да са здрави и почистени от стари покрития, които биха възпрепятствали проникването и свързването на препарата със структурата на дървото. Препоръчително е дървото да е шлайфано и да се отстранят едрите власинки, ако третираните детайли са груба строителна дървесина, с цел да се намали разходна норма. По възможност смолистите петна е добре да се почистят с подходящ препарат.НАЧИН НА УПОТРЕБА:1) Шлайфайте и почистете от прах повърхността2) Разклатете кутията 10- 15 пъти енергично преди отваряне3) Разбърквайте постоянно по време на нанасянето4) Нанесете една ръка от продукта5) Оставете да изсъхне 8 – 12 часа в зависимост от околнататемпература6) Фино прешлайфане със шкурка номера над 180 – 200 по желание7) Нанесете втората ръка и оставете да изсъхне 12- 24 часа8) За достигане на пълна здравина и изсъхване са необходими3-4 дни при сухо и слънчево времеРАЗХОДНА НОРМА:* Разходната норма може да варира ако основата не е здрава и добре подготвена.* При импрегниране на стара и нешлайфана дървесина разходната норма варира в широки граници в зависимост от състоянието и попиващата способност на дървесината.* Препоръчва се употребата на Bochemit Estetik в система с Bochemit OPTI F като основа. Bochemit OPTI F предпазва дървесината от гниене, дървояди, гъби, плесени, a Bochemit Estetik защитава от външните атмосферни условия и придава финален, завършен вид на детайлите.БЕЗОПАСНОСТ: ПРЕПОРЪЧВА СЕ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ОЧИЛА,РЪКАВИЦИ И ЗАЩИТНИ СРЕДСТВА ЗА РЪЦЕТЕ И КОЖАТА.ПРИ КОНТАКТ С КОЖАТА И ОЧИТЕ ИЗПЛАКНЕТЕ ОБИЛНО С ВОДА...

+ Добави в количката

Write Comment

Категории