Дървесни пелети

Мал-Мук ООД предлага на своите клиенти едно интересно алтернативно предложение за отопление, което се базира на странични продукти от обработката на дървесина - така наречените пелети.

През последните години дървесните пелети придобиха особена популярност и станаха предпочитано гориво. Този тип гориво се произвежда от пресовани дървесни стърготини и със своята цилиндрична форма напомнят на гранулирана храна.

Пелетите от дървена маса са екологично и много перспективно гориво, служещо за създаване на топлина. Основната суровина за тяхното производство е чистата дървесна маса. Отоплението с дървесни пелети представлява реална алтернатива на познатото ни отопление. Тяхното приимущество е във възможноста да се горят, както в пелетни камини, така и в специални пелетни котли с висок коефициент на полезно действие и висока степен на автоматизация доближаваща се до котлите на газ и ток - сами дозират необходимото им количество пелети за изгаряне, а също така имат възможност и за управление от мобилен телефон. При горене не отделят черен дим , което ги прави идеални за камини със стъклен отвор. Голямо преимущество на дървените пелети е и в малкото количество пепелно съдържание след тяхното изгаряне и възможността пепелта да се използва като тор. Отоплението с пелети има перспектива, както за семейни къщи, жилищни сгради така и при офис и промишлени сгради.

Между основните плюсове при използването на пелети попадат:

  1. Опазване на околната среда
  2. Висока калоричност
  3. Ниско съдържание на пепел
  4. Ниско съдържание на вода
  5. Малки разходи за складиране (малък обем)
  6. Автоматизация на процеса при горене
  7. Комфорт сравним с отоплението на газ

Отоплението с пелети е един добър алтернативен, икономичен и чист вариант. Можете да избирате межу пелетни печки, камини и котли за отопление с пелети. В зависимост от мощността им, те са подходящи за еднофамилни къщи, апартаменти,вили, офиси, цели жилищно сгради или големи работни помещения.

Пелетните камини са изцяло автоматизирани. Можете да регулирате мощността, температурата, горивния процес, имате и регулатор за време. Автоматичната система, която отстранява малкото пепел, отделяща се при горенето на пелетите, ви позволява много по-рядко да се грижите лично за почистването на горивната камера. Дистанционното управление и възможността да командваш печката чрез телефона си, така че да започне да топли час преди да си се прибрал, правят употребата й изключително удобна.

Ако трябва да отоплявате по-голяма площ – жилищна или промишлена – пелетните котли са добър избор за вас. Освен, че не се обслужват трудно и имат високо КПД, с тях осигурявате и гореща вода. В зависимост от начина, по който изгарят пелетите, те се делят на два вида – котли с вградена и с външна горелка.

Пелетните котли с вградена горелка са икономични и с минимално потребление на енергия. Тихи са и мощността има непревишава 300 kW. Те са по-подходящи за отоплениена жилищни сгради.

Котли с външна горелка се използват най-вече в производството, но това в никакъв случай не ги прави неподходящи за жилищни сгради. Всеки котел на твърдо гориво може да бъде преструктуриран с помощта на пелетна горелка. В такъв случай коефициентът на полезно действие е по-малък, но пък началната инвестиция е по-ниска, тъй като вече има изградена система.

Основните предимства при всички видове котли са напълно автоматизираното подаване на пелети, разпалването им (в някои случаи и почистването на пепелта), възможността да поддържат желаната температура, както и да се планира и програмира работата на цялата отоплителна инсталация за дълго време напред. Разполагат и със защита от аварии.

МАЛ-МУК може да предложи на своите клиенти богата гама от пелетни котли и камини, както и системно поддържане на пелети както през отоплителния сезон така и през лятото.

Write Comment

Категории